Uitkijktoren De Klot

Welkom bij de piknikfabrik!

luilekkeren in de natuur

Volg ons op


Een eindejaarsuitje met de vrienden, een nieuwjaarsdrink onder collega's, een origineel kerstfeest of gewoon wat frisse lucht tijdens de feestdagen?


Onze winterpicknicks verwarmen u tijdens de eindejaarsperiode. Kies voor het supergezellige prieel van de GloriĆ«tte in het Arboretum van Kalmthout of trotseer dapper de winter in het Grenspark Kalmthoutse Heide. 


Of leg eens een picknick onder de kerstboom.

Cadeaubonnen beschikbaar, stuur ons een mailtje.


De winterpicknicks zijn mogelijk vanaf 10 personen tussen begin december en 16 februari,

telkens van donderdag tot zondag.


We zijn gesloten in de krokusvakantie van 21 februari tot en met 1 maart 2020.


In 2020 bestaat de Piknikfabrik 5 jaar, wordt vervolgd!
Uitkijktoren De Klot: voor vogels en picknickersHet natuurgebied van De Maatjes (Matjens in Nederland) strekt zich uit over het Belgische Kalmthout (Nieuwmoer) en  Wuustwezel en over het Nederlandse Achtmaal-Zundert. Het natuurgebied bestaat uit rietvelden, broekbosjes en natte weilanden en trekt vooral veel vogels (en hopelijk ook picknickers) aan. Wandelknooppunten leiden je langs verschillende paden in het moerasrietlandschap.


Nabij het punt waar de drie gemeenten elkaar raken, is een 7 meter hoge uitkijktoren gebouwd, vanwaar u over de weidse omgeving kan uitkijken.

De benaming 'de Klot' verwijst naar een klomp, een kluit veen of turf. Tussen de jaren 1250 en 1750 werd hier op haast industriƫle schaal turf ontgonnen. De turf werd afgevoerd naar Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Antwerpen, ... Vanop de uitkijktoren kan je nog steeds turfrelicten in het landschap zien.


Vooral in het voorjaar trekt het gebied veel weidevogels aan. Honderden grutto's, wulpen, scholeksters en kievitten zijn er te bewonderen, evenals zomertaling en slobeend. Ook verschillende eendensoorten en broedvogels zoals de blauwborst, rietgors, nachtegaal, grasmus en kleine karekiet vinden er tijdelijk hun optrekje. De bruine kiekendief komt er heel het jaar voor, terwijl in de winter de blauwe kiekendief weer de aandacht trekt.


Neem zeker waterwerend schoeisel en een vogelgids mee!